Потребно:
- Кори за пита
- 400 гр јаболка
- 400 гр свежо сирење (урда)
- 80 гр мак
- 80 гр мелени ореви
- 200 мл кисела павлака
- 1 јајце
- 30 мл масло или путер
- 200 гр шеќер (50+100+50)
- 10 гр мелен цимет
- Половина лимон
- 2 ванилин шеќер
Подготовка: Измијте ги и изрендајте ги јаболката, додадете шеќер, ванилин шеќер, мелен цимет и измешајте. Во свежото сирење или урдата додадете шеќер и кора од лимон, па измешајте. Во макот и оревите додадете шеќер и ванилин шеќер. Киселата павлака изматете ја со јајцето. Тавчето намачкајте го со путер, ставете една кора, премачкајте со масло и ставете го втора кора. Ставете од филот со ореви. Ставете повторно кора и премачкајте со масло, па ставете од филот со сирење, изматената павлака и повторно ставете кора и премачкајте со масло. Потоа оди филот од мак, ред кора, премачкана со масло, прелиена со павлака и уште еден ред кора. На крајот се става филот од јаболка, уште една кора и се се премачкува со павлаката. Печете 45 минути на 165 степени. Испечената гибаница оставете ја да се излади до половина, по желба посипете ја со шеќер. Добар апетит!