РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Слатка гибаница

Богат десерт со прекрасен вкус. Оваа слатка гибаница се пече само 45 минути, а вкусот е навистина посебен.

Потребно:

  • Кори за пита
  • 400 гр јаболка
  • 400 гр свежо сирење (урда)
  • 80 гр мак
  • 80 гр мелени ореви
  • 200 мл кисела павлака
  • 1 јајце
  • 30 мл масло или путер
  • 200 гр шеќер (50+100+50)
  • 10 гр мелен цимет
  • Половина лимон
  • 2 ванилин шеќер

Подготовка: Измијте ги и изрендајте ги јаболката, додадете шеќер, ванилин шеќер, мелен цимет и измешајте. Во свежото сирење или урдата додадете шеќер и кора од лимон, па измешајте. Во макот и оревите додадете шеќер и ванилин шеќер. Киселата павлака изматете ја со јајцето. Тавчето намачкајте го со путер, ставете една кора, премачкајте со масло и ставете го втора кора. Ставете од филот со ореви. Ставете повторно кора и премачкајте со масло, па ставете од филот со сирење, изматената павлака и повторно ставете кора и премачкајте со масло. Потоа оди филот од мак, ред кора, премачкана со масло, прелиена со павлака и уште еден ред кора. На крајот се става филот од јаболка, уште една кора и се се премачкува со павлаката. Печете 45 минути на 165 степени. Испечената гибаница оставете ја да се излади до половина, по желба посипете ја со шеќер. Добар апетит!