РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Слатки ѓевречиња што мирисаат на цимет

Овие слатки ѓевречиња што мирисаат на цимет се лесни за правење, а со додавање на грчки јогурт и чоколадни трошки, тие се вистинско задоволство.

Потребно:

  • ¼ лажичка мелен цимет
  • 1 лажица шеќер
  • 140 г брашно
  • 2 лажички прашок за печиво
  • 3/4 лажичка сол
  • 240 г грчки јогурт
  • 1 белка од јајце или цело јајце, изматено
  • 1 лажица чоколадни трошки

Подготовка: Прво, во мал сад измешајте ги циметот и шеќерот. Оставете го настрана. Загрејте ја рерната на 190°C. Ставете хартија за печење на плехот за печење. Ако користите хартија за печење, испрскајте ја со масло за да не се залепи. Во среден сад, измешајте го брашното, прашокот за печиво и солта и добро изматете. Додадете го јогуртот и мешајте со вилушка или шпатула додека добро не се соедини, ќе изгледа како фини трошки. Лесно набрашнете ја работната површина и извадете го тестото од садот, месете го неколку пати, околу 15 пати (не треба да ви остане тесто на раката кога ќе го извадите). Поделете на 4 еднакви топчиња. Повторно лесно набрашнете ја работната површина, а потоа секое топче расукајте го во ленти со дебелина од 1,2 см, долги околу 18 см. Притиснете ја лентата рамно, лесно премачкајте ја со јајце, посипете ја секоја со ½ лажичка мешавина од цимет и шеќер и ставете малку помалку од 1 лажичка чоколадни трошки одозгора. Нежно притиснете ги чоколадните парчиња во тестото, потоа спојте ги надворешните страни на згмечената лента нагоре и преклопете преку филот. Спојте ги краевите за да формирате ѓевреци. Премачкајте ги врвовите на секој ѓеврек со преливот од јајца и наросете со преостанатата мешавина од цимет и шеќер. Печете на горната решетка од рерната 25-28 минути, свртувајќи ги на половина од печењето. Оставете ги да се изладат најмалку 15 минути пред да ги исечете. Добар апетит!