РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Сочен колач од цимет и ѓумбир

Доколку сакате да го изненадите вашето семејство со вистински деликатес, тогаш ќе го послушате нашиот совет и ќе го пробате сочниот колач со цимет и ѓумбир.

Потребно:

  • 2 и 1/2 чаши брашно
  • 1 лажичка прашок за печиво
  • 1/2 лажичка сода бикарбона
  • 1/2 лажичка сол
  • 2 лажички цимет во прав
  • 2 лажички ѓумбир во прав
  • 1/2 чаша путер (омекнат)
  • 1 чаша кафеав шеќер
  • 1/2 чаша бел шеќер
  • 3 јајца
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 1 чаша јогурт

Подготовка: Загрејте ја рерната на 180 °C и подгответе го калапот за печење (најдобро симензии приближно 20 x 20 см) обложен со хартија за печење. Во сад измешајте брашно, прашок за печиво, сода бикарбона, сол, цимет и ѓумбир. Оставете настрана. Во друг сад со миксер измешајте ги омекнатиот путер, кафеавиот шеќер и белиот шеќер додека смесата не стане лесна и пенеста. Додадете ги јајцата едно по едно, добро мешајќи по секое додавање. Додадете екстракт од ванила. Постепено додавајте ги сувите состојки во влажните состојки, наизменично со додавање на јогурт. Мешајте додека не добиете мазна смеса. Истурете ја смесата во калапот и израмнете ја. Печете во загреана рерна околу 40-45 минути или додека чепкалката за заби вметната во центарот на колачот не излезе чиста. Оставете колачот да се излади во калапот пред да го извадите. Кога целосно ќе се излади, исечете го на саканите парчиња. Добар апетит!