
Потребно:
За тестото:
- 4 чаши брашно
- 2 лажици шеќер
- 1 лажица сол
- 1 кесичка сув квасец
- 1 1/2 чаши топло млеко
- 1/4 чаша омекнат путер
- 1 јајце
За полнење:
- 200 гр тенко сечкана шунка
- 1 1/2 шолја рендан кашкавал по избор (чедар, гауда, ементалер итн.)
Подготовка: Во поголем сад измешајте ги брашното, шеќерот, солта и сувиот квасец. На сувите состојки додадете го топлото млеко, омекнатиот путер и јајцето. Мешајте додека не се формира тесто. Тестото префрлете го на набрашнета работна површина и месете додека не стане мазно и еластично, додавајќи брашно по потреба. Покријте го садот со крпа и оставете го тестото да нарасне околу 15-20 минути. На набрашнета површина развлечете го тестото во правоаголник со дебелина приближно 1 см. Исечената шунка рамномерно распоредете ја преку тестото и посипете со кашкавал. Расукајте го тестото во тесен ролат. Свиткајте го тестото во ролат. Исечете го ролатот на коцки со дебелина од околу 2 см. Наредете ги во плех обложен со хартија за печење. Покријте со крпа и оставете ги погачиците да отстојат уште 15-20 минути. Во меѓувреме загрејте ја рерната на 180 степени. Печете ги погачиците во загреана рерна 15-20 минути или додека не поруменат. Извадете ги од рерна и оставете ги малку да се изладат пред да ги послужите. Добар апетит!