РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Солен ролат со спанаќ и шунка

Ролатите се секогаш добар прилог и за празничната трпеза, кога ќе ви дојдат гости или едноставно за лично уживање. Иако навидум изгледа како да се тешки за подготовка, тоа не е така. Пробајте го овој рецепт од кој ќе добиете два ролата и уверете се!

Потребно:

  • 900гр замрзнат спанаќ
  • 6 јајца
  • 500гр рендано сиење
  • 350гр крем сирење
  • 400гр шунка

Подготовка: Спанаќот одмрзете го и измешајте го со јајцата и сирењето. Убаво соединете. Ставете ја смесата во тава, обложена со хартија за печење. Наросете од ренданото сирење и печете на 180 степени, околу 20 минути. Потоа кората премачкајте ја со крем сирење и исечете на половина. Префлрете ги парчињата на алуминумска фолија, ставете одозгора од шунката и свиткајте во ролат. Врз алуминиумската, ставете проѕирна фолија и оставете да отстојат во фрижидер неколку часа пред послужување.