РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Совршено чили за студени денови

Чили кон карне е зачинето јадење од мексиканско потекло, направено од мелено говедско месо, грав и домати, зачинето со чили и ароматични зачини. Богатиот вкус и топлината на ова јадење го прават совршено за постудени денови или собири со пријатели. Често се служи со ориз, тортиљи или леб, а може да се зачини по вкус за дополнителна лутина.

Потребно:

  • 500 г мелено говедско месо
  • 1 голем кромид, ситно исечкан
  • 3 чешниња лук
  • 1 црвена пиперка, исечена
  • 400 г пелота (од конзерва)
  • 250 мл пасата
  • 1 конзерва грав (400 г), исцеден
  • 1 лажица мелен пипер
  • 1 лажичка ким
  • ½ лажичка кајенски пипер (или по вкус)
  • 1 лажичка оригано
  • Сол
  • Црн пипер
  • 2 лажици масло

Подготовка: Пржете го кромидот во масло пет минути, додадете го лукот и пиперката. Додадете го меленото месо и пржете додека не порумени. Додадете ја мелената пиперка, кимот, кајенскиот пипер и ориганото. Истурете ја пелотата, пасатата и малку вода (50 мл). Гответе на тивок оган 30 – 40 минути. Кон крајот, додадете го исплакнатиот и исцеден грав и гответе уште пет минути. Добар апетит!