РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Старинска чоколадна торта

Заборавена чоколадна торта од 1860 година открива како некогаш едноставните состојки создавале раскошни вкусови кои траат до ден-денес.

Потребно:

За тестото:

  • 150 гр путер
  • 100 гр чоколадо
  • 4 јајца
  • 120 гр шеќер
  • 120 гр брашно (тип 1050)
  • 1 лажичка цимет
  • 20 гр какао
  • 80 гр сечкани ореви
  • 2 лажички сода бикарбона

За филот:

  • 200 г џем од кајсии

За глазурата:

  • 100 мл слатка павлака
  • 100 г чоколадо

Подготовка: Растопете го путерот и чоколадото на тивок оган или на пареа, а потоа оставете го да се олади. Изматете ги јајцата со шеќерот додека не станат пенасти и лесни. Додадете ја изладената чоколадна смеса, промешајте. Додадете брашно, цимет, какао, сода бикарбона и сечкани ореви, а потоа нежно измешајте сè со шпатула. Истурете ја смесата во намастен и набрашнет калап. Печете на 180°C околу 25 минути, проверете со чепкалка за заби – треба да излезе сува. Кога колачот ќе се олади, исечете го на два дела и премачкајте го со џем од кајсии. Загрејте ја павлаката до зовривање, тргнете ја од оган, додадете го чоколадото и мешајте додека не добиете мазна глазура. Прелијте ја глазурата врз колачот и оставете ја да се стегне. Добар апетит!