
Потребно:
За пандишпанот:
- 2 јајца
- 200 г шеќер
- 250 мл млеко
- 100 гр путер
- 250 гр брашно
- 50 гр какао
- 1 прашок за печиво
За глазурата:
- 2 лажици шеќер
- 3 лажици млеко
- 50 гр путер
- 3 лажици мелени ореви
- 100 гр темно чоколадо
Подготовка: Одделете ги белките од жолчките и добро изматете ги белките. Додадете го путерот во жолчките и измешајте со миксер. Додадете го шеќерот и повторно измешајте. Во посебен сад измешајте ги сувите состојки – шеќер, брашно, какао и прашок за печиво. Додадете ги сувите состојки во жолчките, малку по малку. Додадете го млекото и мешајте малку по малку. Додадете ги белките во смесата и рачно измешајте ги во смесата. Добро измешајте со жица за матење. Подмачкајте го калапот со масло и наросете го со брашно. Истурете ја смесата во калапот и печете 10 минути на 180 степени. Растопете го путерот, млекото, шеќерот и чоколадото на тивок оган. На крај, додадете ги мелените ореви и измешајте. Прелијте ја топлата глазура врз топлиот пандишпан. Оставете ја тортата да се олади, потоа исечете ја и послужете. Добар апетит!