РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Старински какао коцки

Брз, едноставен, но вкусен десерт за целото семејство.

Потребно:

За пандишпанот:

  • 2 јајца
  • 200 г шеќер
  • 250 мл млеко
  • 100 гр путер
  • 250 гр брашно
  • 50 гр какао
  • 1 прашок за печиво

За глазурата:

  • 2 лажици шеќер
  • 3 лажици млеко
  • 50 гр путер
  • 3 лажици мелени ореви
  • 100 гр темно чоколадо

Подготовка: Одделете ги белките од жолчките и добро изматете ги белките. Додадете го путерот во жолчките и измешајте со миксер. Додадете го шеќерот и повторно измешајте. Во посебен сад измешајте ги сувите состојки – шеќер, брашно, какао и прашок за печиво. Додадете ги сувите состојки во жолчките, малку по малку. Додадете го млекото и мешајте малку по малку. Додадете ги белките во смесата и рачно измешајте ги во смесата. Добро измешајте со жица за матење. Подмачкајте го калапот со масло и наросете го со брашно. Истурете ја смесата во калапот и печете 10 минути на 180 степени. Растопете го путерот, млекото, шеќерот и чоколадото на тивок оган. На крај, додадете ги мелените ореви и измешајте. Прелијте ја топлата глазура врз топлиот пандишпан. Оставете ја тортата да се олади, потоа исечете ја и послужете. Добар апетит!