РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Стекови од карфиол со прелив

За ова здраво и вкусно јадење ви треба само еден голем карфиол и неколку зачини кои ќе му дадат посебен вкус. Оброкот ќе биде на маса за само 10 минути.

Потребно:

  • 1 голема карфиол, исечен на дебели парчиња
  • 2 лажици маслиново масло
  • 1 лажичка чадена црвен пипер
  • 1 лажичка лук во прав
  • Сол и црн пипер по вкус

За преливот:

  • 1/4 чаша таан
  • 2 лажици сок од лимон
  • 2 чешниња лук, ситно сечкани
  • 1-2 лажици вода (за разредување)
  • Сол по вкус

Подготовка: Загрејте ја рерната на 220 °C. Стековите од карфиол премачкајте ги со маслиново масло и зачинете со чадена пиперка, лук во прав, сол и бибер. Печете ги шницлите 25-30 минути, вртејќи ги на половина од готвењето, додека не станат златни и крцкави. Во помал сад измешајте ги таанот, сокот од лимон, ситно сечканиот лук и водата додека смесата не се изедначи. Посолете по вкус. Со кремастиот прелив прелијте ги печените шницли од карфиол и послужете ги топли. Добар апетит!