Потребно:
- 1 голема карфиол, исечен на дебели парчиња
- 2 лажици маслиново масло
- 1 лажичка чадена црвен пипер
- 1 лажичка лук во прав
- Сол и црн пипер по вкус
За преливот:
- 1/4 чаша таан
- 2 лажици сок од лимон
- 2 чешниња лук, ситно сечкани
- 1-2 лажици вода (за разредување)
- Сол по вкус
Подготовка: Загрејте ја рерната на 220 °C. Стековите од карфиол премачкајте ги со маслиново масло и зачинете со чадена пиперка, лук во прав, сол и бибер. Печете ги шницлите 25-30 минути, вртејќи ги на половина од готвењето, додека не станат златни и крцкави. Во помал сад измешајте ги таанот, сокот од лимон, ситно сечканиот лук и водата додека смесата не се изедначи. Посолете по вкус. Со кремастиот прелив прелијте ги печените шницли од карфиол и послужете ги топли. Добар апетит!