РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Страчатела ала Романа – римска супа

Еве еден едноставен и автентичен рецепт за Страчатела ала Романа – традиционална римска супа од јајца за 4 лица.

Потребно:

  • 1 л пилешки бујон
  • 4 јајца
  • 50 г рендан пармезан
  • 1 лажица лебни трошки
  • 1 прстофат мускатно оревче
  • Сол
  • Црн пипер
  • Свеж магдонос (за сервирање)

Подготовка: Загрејте го бујонот во голем сад и оставете да зоврие. Во меѓувреме, изматете ги јајцата во сад, потоа додадете го ренданиот пармезан, лебните трошки, мускатното оревче, солта и биберот. Добро измешајте ја смесата со вилушка. Откако супата ќе зоврие, намалете ја топлината на тивок оган. Полека истурете ја смесата од јајца во супата, нежно мешајќи ја супата со вилушка или жица за да ги создадете карактеристичните „скинати“ ленти. Гответе уште 2-3 минути, додека јајцата не се целосно сварени и супата не стане свиленкаста. Сервирајте веднаш, наросено со свеж магдонос и дополнителен пармезан по желба. Добар апетит!