Потребно:
- 1 мускатна тиква (околу 1 кг, исчистена и исечена на коцки)
- 500 мл бујон од зеленчук
- 1 лажица маслиново масло
- 1 поголем кромид, ситно сецкан
- 1 чешне лук, ситно сечкано
- ½ лажичка куркума
- ½ лажичка свежа жалфија, сечкана
- Сол, по вкус
- Црн пипер, по вкус
- Масло од тиква
- Семки од тиква (по желба)
Подготовка: Загрејте го маслиновото масло и во него пропржете го ситно сечканиот кромид. Додадете ја исечканата тиква и динствувајте околу 10 минути. Додадете го сечканиот лук и пржете околу една минута. Додадете го зеленчуковиот бујон, додадете сол и бибер по вкус, куркумата и сечканата жалфија. Промешајте, покријте и варете 30 минути. Кога тиквата ќе омекне, префрлете ги сите состојки во блендер и блендирајте во интервали додека не добиете мазна и еднолична смеса. Послужете ја супата топла со неколку капки масло од тиква и семки по желба. Добар апетит!