РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Супа од мускатна тиква

Мускатната или позната и како путер тиква, во форма на круша, секако може да се нарече кралица на есента. Најчесто се користи за подготовка на колачи, супи или варива. Ова е рецепт за ароматична супа со тиква, куркума и жалфија за претстојните есенски денови.

Потребно:

  • 1 мускатна тиква (околу 1 кг, исчистена и исечена на коцки)
  • 500 мл бујон од зеленчук
  • 1 лажица маслиново масло
  • 1 поголем кромид, ситно сецкан
  • 1 чешне лук, ситно сечкано
  • ½ лажичка куркума
  • ½ лажичка свежа жалфија, сечкана
  • Сол, по вкус
  • Црн пипер, по вкус
  • Масло од тиква
  • Семки од тиква (по желба)

Подготовка: Загрејте го маслиновото масло и во него пропржете го ситно сечканиот кромид. Додадете ја исечканата тиква и динствувајте околу 10 минути. Додадете го сечканиот лук и пржете околу една минута. Додадете го зеленчуковиот бујон, додадете сол и бибер по вкус, куркумата и сечканата жалфија. Промешајте, покријте и варете 30 минути. Кога тиквата ќе омекне, префрлете ги сите состојки во блендер и блендирајте во интервали додека не добиете мазна и еднолична смеса. Послужете ја супата топла со неколку капки масло од тиква и семки по желба. Добар апетит!