РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Свински шницли во крем сос од печурки

Свински шницли во крем сос од печурки е како јадење од најдобриот ресторан, совршено и за свечени прилики и за секој ден.

Потребно:

  • 4 свински котлети со или без коска
  • 1 лажичка сол, или по вкус
  • ⅓ лажичка црн пипер
  • 2 лажици масло
  • 2 лажици путер

За сосот:

  • 240 гр сечкани печурки
  • 2 лажици сечкан свеж магдонос
  • 1 лажица свежа мајчина душица, сечкана
  • 4 чешниња лук, многу ситно сецкани
  • 180 мл крем за готвење

Подготовка: Шницлите зачинете ги со сол и бибер. Загрејте ги маслото и путерот во тава на силен оган додека не се растопи путерот. Кога тавата е жешка, пржете ги шницлите околу 3-4 минути од секоја страна додека не поруменат и центарот повеќе не е светло розев (пржете ги во серии доколку е потребно), а потоа оставете ги настрана. Додадете ги печурките во путерот во тавата и пржете 3-4 минути на средна температура. Кога печурките ќе поруменат, додадете половина магдонос, половина мајчина душица и целиот лук, па пржете 30 секунди додека не замирисаат. Истурете го кремот за готвење и варете на тивок оган 3-4 минути додека малку да згусне. Зачинете со сол и бибер по ваш вкус. Вратете ги шницлите во сосот, оставете да се динста една минута. Украсете со преостанатите билки и уживајте. Добар апетит!