Потребно:
- 4 свински котлети со или без коска
- 1 лажичка сол, или по вкус
- ⅓ лажичка црн пипер
- 2 лажици масло
- 2 лажици путер
За сосот:
- 240 гр сечкани печурки
- 2 лажици сечкан свеж магдонос
- 1 лажица свежа мајчина душица, сечкана
- 4 чешниња лук, многу ситно сецкани
- 180 мл крем за готвење
Подготовка: Шницлите зачинете ги со сол и бибер. Загрејте ги маслото и путерот во тава на силен оган додека не се растопи путерот. Кога тавата е жешка, пржете ги шницлите околу 3-4 минути од секоја страна додека не поруменат и центарот повеќе не е светло розев (пржете ги во серии доколку е потребно), а потоа оставете ги настрана. Додадете ги печурките во путерот во тавата и пржете 3-4 минути на средна температура. Кога печурките ќе поруменат, додадете половина магдонос, половина мајчина душица и целиот лук, па пржете 30 секунди додека не замирисаат. Истурете го кремот за готвење и варете на тивок оган 3-4 минути додека малку да згусне. Зачинете со сол и бибер по ваш вкус. Вратете ги шницлите во сосот, оставете да се динста една минута. Украсете со преостанатите билки и уживајте. Добар апетит!