РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Тестенини со сос од домати

Љубителите на тестенини кои бараат лесен и евтин ручек не мораат да бараат подалеку од овој рецепт за тестенини со сос од домати. Покрај неговата достапност, ќе ве воодушеви и со својот вкус.

Потребно:

  • 400 гр тестенини
  • 1 конзерва домати пелати (400 гр)
  • 1 кромид, ситно сечкан
  • 2-3 чешниња лук, ситно сечкани
  • 2 лажици маслиново масло
  • 1/2 лажичка суво оригано
  • 1/2 лажичка сув босилек
  • Сол и црн пипер по вкус
  • Пармезан или друг кашкавал по желба (за посипување)
  • Свеж магдонос (по желба за декорација)

Подготовка: На шпорет ставете поголемо тенџере со вода, посолете и оставете да зоврие. Во меѓувреме, загрејте го маслиновото масло во голема тава на средна топлина. Додадете го ситно исечканиот кромид и пржете додека не стане проѕирен, околу 3-4 минути. Додадете ситно сечкан лук и пропржете го уште 1-2 минути, додека не замириса. Додадете ги пелатите кои со миксер стап претходно можете малку да ги изгмечите. Додадете суво оригано, сушен босилек, сол и бибер по вкус. Измешајте ги сите состојки. Намалете ја топлината на минимум и оставете го сосот да се готви околу 15-20 минути, повремено мешајќи. Сосот ќе се згусне и ќе стане побогат по вкус. Додека се готви сосот, ставете ги тестенините во зовриената солена вода и сварете ги. Потоа исцедете ги, па додадете ги во тавата со доматниот сос и нежно измешајте да се премачкаат со сосот. По желба, пред сервирање посипете со свеж магдонос и пармезан. Добар апетит!