Потребно:
- 400 гр тестенини
- 1 конзерва домати пелати (400 гр)
- 1 кромид, ситно сечкан
- 2-3 чешниња лук, ситно сечкани
- 2 лажици маслиново масло
- 1/2 лажичка суво оригано
- 1/2 лажичка сув босилек
- Сол и црн пипер по вкус
- Пармезан или друг кашкавал по желба (за посипување)
- Свеж магдонос (по желба за декорација)
Подготовка: На шпорет ставете поголемо тенџере со вода, посолете и оставете да зоврие. Во меѓувреме, загрејте го маслиновото масло во голема тава на средна топлина. Додадете го ситно исечканиот кромид и пржете додека не стане проѕирен, околу 3-4 минути. Додадете ситно сечкан лук и пропржете го уште 1-2 минути, додека не замириса. Додадете ги пелатите кои со миксер стап претходно можете малку да ги изгмечите. Додадете суво оригано, сушен босилек, сол и бибер по вкус. Измешајте ги сите состојки. Намалете ја топлината на минимум и оставете го сосот да се готви околу 15-20 минути, повремено мешајќи. Сосот ќе се згусне и ќе стане побогат по вкус. Додека се готви сосот, ставете ги тестенините во зовриената солена вода и сварете ги. Потоа исцедете ги, па додадете ги во тавата со доматниот сос и нежно измешајте да се премачкаат со сосот. По желба, пред сервирање посипете со свеж магдонос и пармезан. Добар апетит!