РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Тестенини во бел песто сос со ореви

Комбинацијата на тестенини и ореви звучи одлично, а токму оревите се една од главните состојки на белиот песто сос, кој совршено се соединува со тестенини со секаква форма.

Потребно:

За пестото:

  • 75 гр ореви
  • Прстофат сол
  • 120 гр рикота
  • 1 лимон (рендана кора)
  • 1 чешне лук
  • 2 лажички сечкано оригано
  • 60 гр пармезан
  • 60 мл маслиново масло
  • Црн пипер

И уште:

  • 450 гр тестенини по избор
  • Пармезан за посипување
  • Ореви за посипување

Подготовка: Оревите распоредете ги на плех и малку потпечете ги 6 до 8 минути во рерна загреана на 180 степени. Оставете ги да се изладат, па исечкајте ги. Во сад измешајте ги оревите, рикотата, кората од лимон, лукот, ориганото и ренданиот пармезан. Додадете го маслото и мешајте додека не добиете изедначена смеса. На крајот зачинете со сол и бибер. Сварете ги тестенините додека не бидат ал денте и оставете малку од водата за готвење, која потоа ќе ја измешате во пестото. Префрлете ги тестенините во садот со пестото и енергично мешајте околу две минути, додека сè добро не се соедини. Послужете во чинии и посипете ги тестенините со пармезан и ореви. Добар апетит!