Најдобро за подготовка е тиквата да се свари, испече или да се зготви на пареа. Не треба многу да се вари или пече, за да не ја изгуби својата хранлива вредност. Вообичено се препорачува да се испече, бидејќи на овој начин задржува голем број хранливи материи, а е и многу повкусна. Тиква во исхраната на бебето може да вклучите околу шестиот месец. Може да ја подготвите со додавање на некои дозволени зачини, но и да и додадете друго овошје или зеленчук.
Подготовка:
- 1 парче тиква
- 1 јаболко
- ½ лажица пченкарен гриз
Подготовка: Тиквата и јаболкото исечете ги на ситни парчиња и ставете да се варат. По 10-тина минути додадете го пченкарниот гриз. Доколку премногу се згусне, додадете уште малку вода. По неколку минути, кога се е веќе сварено, ставете во блендер или изгмечете со вилишка. Оброкот за вашето бебе е готов!