
Потребно:
- 1 голема тиквичка
- 1/2 лажичка сол
- 1 лажичка лук (ситно исечкан или во прав)
- 1 лажичка чаден црвен пипер
- 2 лажици растително масло
- 80 г биено сирење
- 1 лажица мајонез
- Свеж копар по вкус
Подготовка: Измијте ги тиквичките и исечете ги на кругови со средна дебелина. Ставете ги во голем сад, додадете сол, лук, чаден пипер и растително масло. Промешајте за да се премачка сè рамномерно. Наредете ги тиквичките на плех обложен со хартија за печење. Во мал сад измешајте го ренданото сирење, мајонезот и ситно исечканиот копар. Ставете малку од подготвениот дресинг врз секоја тиквичка. Печете во претходно загреана рерна на 200°C околу 20-25 минути, додека тиквичките не омекнат и преливот не порумени убаво. Сервирајте ги топли со јогурт или ладни како предјадење – совршени се и на двата начина. Добар апетит!