РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Торта од индиски ореви и кајсии

Летна и освежителна безглутенска торта од кајсии и индиски ореви.

Потребно:

За подлогата:

  • 130 гр половина ореви, половина бадеми
  • 80 гр суви сливи претходно натопени во вода 1 час
  • 5 урми без семка
  • Прстофат сол
  • ½ лажичка цимет
  • ¼ лажичка ѓумбир
  • ½ кесичка ванилин шеќер
  • ½ лажичка арома на горчлив бадем

За кремот:

  • 250 гр индиски ореви
  • 90 гр кокосово масло
  • Сок од половина лимон
  • 300 гр свежи кајсии
  • 65 гр мед
  • ½ лажичка ванилин шеќер

Подготовка: Измешајте ги сите состојки за подлогата и ставете ги во калап со дијаметар од 18 см обложен со хартија за печење. Се притиска со лажица или со дното на чаша и се става во замрзнувач. Откако индиските ореви ќе останат 4 часа во водата, истурете ја водата и во блендер ставете ги сите состојки за кремот и изблендирајте ги додека не се изедначи. Кремот рамномерно намачкајте го врз основата на колачот и оставете го да се излади најмалку 1 час во замрзнувач. По 1 час премачкајте го колачот со џем од кајсии. Извадете го од замрзнувачот половина час пред сервирање. Добар апетит!