Потребно:
За подлогата:
- 130 гр половина ореви, половина бадеми
- 80 гр суви сливи претходно натопени во вода 1 час
- 5 урми без семка
- Прстофат сол
- ½ лажичка цимет
- ¼ лажичка ѓумбир
- ½ кесичка ванилин шеќер
- ½ лажичка арома на горчлив бадем
За кремот:
- 250 гр индиски ореви
- 90 гр кокосово масло
- Сок од половина лимон
- 300 гр свежи кајсии
- 65 гр мед
- ½ лажичка ванилин шеќер
Подготовка: Измешајте ги сите состојки за подлогата и ставете ги во калап со дијаметар од 18 см обложен со хартија за печење. Се притиска со лажица или со дното на чаша и се става во замрзнувач. Откако индиските ореви ќе останат 4 часа во водата, истурете ја водата и во блендер ставете ги сите состојки за кремот и изблендирајте ги додека не се изедначи. Кремот рамномерно намачкајте го врз основата на колачот и оставете го да се излади најмалку 1 час во замрзнувач. По 1 час премачкајте го колачот со џем од кајсии. Извадете го од замрзнувачот половина час пред сервирање. Добар апетит!