
Потребно:
За подлогата:
- 130 гр половина ореви, половина бадеми
 - 80 гр суви сливи претходно натопени во вода 1 час
 - 5 урми без семка
 - Прстофат сол
 - ½ лажичка цимет
 - ¼ лажичка ѓумбир
 - ½ кесичка ванилин шеќер
 - ½ лажичка арома на горчлив бадем
 
За кремот:
- 250 гр индиски ореви
 - 90 гр кокосово масло
 - Сок од половина лимон
 - 300 гр свежи кајсии
 - 65 гр мед
 - ½ лажичка ванилин шеќер
 
Подготовка: Измешајте ги сите состојки за подлогата и ставете ги во калап со дијаметар од 18 см обложен со хартија за печење. Се притиска со лажица или со дното на чаша и се става во замрзнувач. Откако индиските ореви ќе останат 4 часа во водата, истурете ја водата и во блендер ставете ги сите состојки за кремот и изблендирајте ги додека не се изедначи. Кремот рамномерно намачкајте го врз основата на колачот и оставете го да се излади најмалку 1 час во замрзнувач. По 1 час премачкајте го колачот со џем од кајсии. Извадете го од замрзнувачот половина час пред сервирање. Добар апетит!
			
		
















