Потребно:
- 250 гр бисквити
- 500 мл млеко
- 4 лажици гриз
- 300 гр мак
- 100 гр шеќер
- 1 ванилин шеќер
- 50 гр путер
- 100 гр бело чоколадо
- 60 мл павлака за шлаг
Подготовка: Сварете го млекото со шеќерот и ванилиниот шеќер, па кога е готово промешајте го гризот со жица и варете 3-4 минути. Кога ќе се свари, прелијте со мелените бисквити, потоа додадете ги путерот и макот и измешајте сè да се соедини. Смесата ставете ја во калап, а потоа во фрижидер. Павлаката за шлаг загрејте ја и прелијте ја врз белото чоколадо и мешајте додека се да се растопи. Малку изладете го ганашот и прелијте го преку тортата, украсете по желба, па оставете во фрижидер неколку часа. Добар апетит!