Потребно:
- 200гр црвена леќа
- 1 компир
- 2 моркова
- 2 средни главици кромид
- 2 чешниња лук
- 1-2 лажици пире или сок од домати
- 250мл кисела павлака
- Зачини по желба
Подготовка: Леќата убаво измијте ја во студена вода. Излупете го зеленчукот, измијте го и исечкајте го на ситно коцки. Во тенџере загрејте малсо и пропржете го зеленчукот. Додадете ја леќата и доматното пире, и кусо пропржете со останатите состојки. Зачинете. Потоа додадете еден литар вода, кратко нека проврие, а потоа оганот намалете го на средна температура. Варете ја супата 20-25 минути, додека содржината не омекне. Тргнете го тенџерето од оган и додадете ја павлаката. Во рачен стап миксер или блендер се убаво измиксирајте. Ако ви се чини дека супата е прегуста, додадете жешка, превриена вода. Наросете свежо нане по желба.