РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Турска супа од леќа

Пред главниот оброк, послужете им ја домашните оваа вкусна супа од леќа.

Потребно:

  • 200гр црвена леќа
  • 1 компир
  • 2 моркова
  • 2 средни главици кромид
  • 2 чешниња лук
  • 1-2 лажици пире или сок од домати
  • 250мл кисела павлака
  • Зачини по желба

Подготовка: Леќата убаво измијте ја во студена вода. Излупете го зеленчукот, измијте го и исечкајте го на ситно коцки. Во тенџере загрејте малсо и пропржете го зеленчукот. Додадете ја леќата и доматното пире, и кусо пропржете со останатите состојки. Зачинете. Потоа додадете еден литар вода, кратко нека проврие, а потоа оганот намалете го на средна температура. Варете ја супата 20-25 минути, додека содржината не омекне. Тргнете го тенџерето од оган и додадете ја павлаката. Во рачен стап миксер или блендер се убаво измиксирајте. Ако ви се чини дека супата е прегуста, додадете жешка, превриена вода. Наросете свежо нане по желба.