Потребно:
- 4 јајца
- 100 гр шеќер
- 200 мл млеко
- 100 мл масло
- 200 гр брашно
- 2 кеси прашок за печиво
- 3 лажици какао
За филот:
- 300 мл млеко
- 100 гр шеќер
- 100 мл масло
- 80 гр чоколадо
- Кокос
Подготовка: Јајцата пенасто се матат со шеќерот, па се додаваат млекото и маслото. Соединете со миксер, па додадете го просеаното брашно со прашокот за печиво. Полека измешајте, па додадете го просеаното какао. Повторно добро измешајте. Добиената смеса истурете ја во плех обложен со хартија за печење. Се пече во загреана рерна на 170°C околу 25-30 минути. Во тенџере ставете го млекото, шеќерот и маслото. Промешајте и варете додека не почне да врие, повремено мешајќи. Потоа додадете го чоколадото и мешајте додека не се растопи. Извадете го колачот рерна, па извадете ја хартијата за печење. На неколку места избоцкајте со чепкалка, па прелијте го со врелиот фил и оставете да се впие. Готовиот колач обилно посипете го со кокос и послужете. Добар апетит!