![4](https://pedijatar.mk/wp-content/uploads/2025/02/4-2-696x399.jpg)
Потребно:
- 500 гр брашно
- 1 кесичка прашок за печиво
- 5 лажички масло
- 1 лажица сол
- 1 кесичка сув квасец
- Млака вода по потреба
Подготовка: Сите состојки се додаваат во просеаното брашно и постепено со додавање на млака вода се замесува компактно и нелепливо тесто – ниту премногу тврдо, ниту премногу меко, слично на тестото за пита. Намачкајте го со малку масло и оставете го покриено да одмори околу 20 минути. На набрашнета површина развлечете го тестото со дебелина од 1 сантиметар, па исечете го во саканите форми. Печете ги уштипците во загреана рерна на 200 °C додека не поруменат. Послужете ги со крем, кајмак, паштета, шунка или сладок намаз по избор. Добар апетит!