Потребно:
- 4 презрели банани (околу 700 гр)
- 1 ванилин шеќер
- Прстофат морско оревче
- 200 гр повеќенаменско брашно
- 45 мл млеко, плус уште по потреба
- 60 мл масло
- 20 гр шеќер
- 1/2 лажичка цимет
Подготовка: Изгмечете ги бананите во сад, додадете ванилин шеќер и морско оревче и матете со вилушка додека не се претворат во пире. Промешајте го брашното, па млекото, додека не се формира густа смеса (точната густина варира, но целта е тесто погусто од тестото за палачинки). Загрејте го маслото во тава на средна топлина. Во серии, внимателно додавајте лажички тесто во маслото и пржете до златно кафеава боја, 1 до 2 минути. Свртете и пржете додека не порумени од другата страна, уште 1 до 2 минути. Префрлете ги на хартиени крпи да се исцедат и повторете со преостанатото тесто. Во мала чинија измешајте шеќер и цимет. Префрлете ги уштипците во чинија и посипете ги со шеќер и цимет. Послужете топло со сладолед од ванила. Добар апетит!