
Потребно:
- 5 јајца
- 150 г шеќер
- 1 ванилин шеќер (или 1 лажичка екстракт од ванила)
- 150 г брашно
- 1 прашок за печиво
- Прстофат сол
- 2 лажици млеко
- 50 г растопен путер
- Шеќер во прав за посипување

Подготовка: Загрејте ја рерната на 180 °C (горна и долна топлина). Обложете кружен калап за торта со дијаметар од 24 см со хартија за печење, лесно намачкајте ги рабовите со путер и наросете со брашно. Во голем сад, изматете ги јајцата, шеќерот и ванилиниот шеќер со миксер 5-7 минути, додека смесата не стане лесна, густа и пенеста. Во посебен сад, измешајте го брашното, прашокот за печиво и прстофат сол. Нежно измешајте ги сувите состојки во смесата со јајца – најдобро со шпатула или на најниската брзина на миксерот. Додадете го растопениот путер и млекото и мешајте кратко додека сè не се соедини. Смесата треба да биде мазна и воздушеста. Истурете ја смесата во подготвениот калап, израмнете ја површината и печете 35-40 минути, додека пандишпанот не добие златно-кафеава боја и чепкалката за заби забодена во центарот не излезе чиста. Оставете го колачот да се олади 10 минути во калапот, а потоа извадете го на решетка за целосно да се олади. Кога ќе се олади, наросете го со шеќер во прав. Добар апетит!

















