РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Вариво со елда, пченка и шампињони

Интересен рецепт, кој брзо се подготвува а по својот нутитивен состав му обезбедува на телото доволно енергија за целиот ден.

Потребно (за 4 лица):

  • 300гр елда
  • 300гр пченка
  • 500гр шампињони
  • 1/3 шолја кикирики
  • Маслиново масло
  • Сол
  • Црн бибер

Подготовка: Елдата се мие и се остава да кисне преку ноќ за да набабри. Утрото се вари заедно со шампињоните од 10-15 минути, и на крајот се додава пченката. Кога печурките и елдата ќе омекнат, се тргаат од оган. Се додаваат мелените кикирики, биберот, маслиновото масло, солта и зачини по желба. Се заедно убаво се промешува и се сервира.