Потребно:
- 8 пилешки надкопани, исчистени
- 1 млад кромид
- 3 црвени лути пиперки сечкани
- 3-4 (големи) чешниња лук, ситно сечкани
- 2 лажици соја сос
- 1 лажица оцет
- 1 лажица мајонез
- Сол
- Црн пипер
За преливот:
- 2 лажици стопен путер
- 1/2 лажичка мед
- 1 лажичка масло од сусам
- Сок од 1/4 лимон
За посипување:
- Сусам
- Кромид
Подготовка: Прво подгответе го и исечкајте го зеленчукот, па во сад измешајте ги зеленчукот и зачините, додадете мајонез, оцет и надкопаните. Убаво измешајте ги за да се натопат во мешавината. Вклучете ја рерната на 200 степени и печете ги надкопаните 20-30 минути, превртувајќи ги на половина пат од готвењето. Кога ќе ги извадите, покријте ги со претходно подготвениот прелив и посипете со сусам и млад кромид. Добар апетит!