РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Зачинети надкопани со мешавина од мед и лимон

Зачинетите надкопани се вистинско гурманско јадење кое можете да го послужите и пред гости, без страв дека нема да им се допадне.

Потребно:

  • 8 пилешки надкопани, исчистени
  • 1 млад кромид
  • 3 црвени лути пиперки сечкани
  • 3-4 (големи) чешниња лук, ситно сечкани
  • 2 лажици соја сос
  • 1 лажица оцет
  • 1 лажица мајонез
  • Сол
  • Црн пипер

За преливот:

  • 2 лажици стопен путер
  • 1/2 лажичка мед
  • 1 лажичка масло од сусам
  • Сок од 1/4 лимон

За посипување:

  • Сусам
  • Кромид

Подготовка: Прво подгответе го и исечкајте го зеленчукот, па во сад измешајте ги зеленчукот и зачините, додадете мајонез, оцет и надкопаните. Убаво измешајте ги за да се натопат во мешавината. Вклучете ја рерната на 200 степени и печете ги надкопаните 20-30 минути, превртувајќи ги на половина пат од готвењето. Кога ќе ги извадите, покријте ги со претходно подготвениот прелив и посипете со сусам и млад кромид. Добар апетит!