Потребно:
- 60 гр брашно
- 4 јајца
- 300 гр лебни трошки
- 2 лажички сув зачин
- 1 главица карфиол
- Масло
- 1 лажичка шеќер
- 80 гр рендан пармезан
- 250 гр моцарела
- Сол
- Црн пипер
- Зачини (босилек, оригано, сечкан домат)
Подготовка: Загрејте ја рерната на 200 °C. Брашното, јајцата и презлата подгответе ги во плитки чинии за похување. Во јајцата додадете 1 лажичка сув зачин и бибер. Одделете ги цветовите карфиол и потопете ги во брашно, па во јајца, па во презла. Наполнете ја тавата со масло и загрејте ја на средна температура. Карфиолот пропржете го во серии превртувајќи го да добие убава боја од сите страни. Испржените парчиња карфиол извадете ги на чинија со впивачка хартија. Помешајте една лажица сечкани домати со шеќер и ½ лажичка сув зачин и нанесете тенок слој на дното на садот за печење. Врз сосот посипете една третина од пармезанот. Половина од карфиолот распоредете го врз пармезанот и одозгора ставете парчиња моцарела. Прелијте со остатокот од сосот, посипете со третина од пармезанот и повторете ги слоевите. Завршете со слој сос и пармезан. Се пече во рерна околу 40 минути. Добар апетит!