РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Запечена пита со пилешко во сос од павлака

Овој рецепт брзо се подготвува, а го обожаваат и децата и возрасните.

Потребно:

  • 500гр пилешко филе
  • 1 ќеса замрзнат мешан зеленчук
  • 500мл павлака за готвење
  • 100гр кашкавал
  • Сол
  • Бибер
  • Лук во прав
  • 6-7 кори за пита

Подготовка: Белото месо се сече на ситни коцки, се посолува, се додава бибер и се пропржува во тавче. Кога ќе биде готово, се додава зеленчукот и се заедно се динствува 10-15 минути. Рерната се загрева на 200 стеени. Округло или коцкасто тавче се обложува со корите за пита. Малку се намастуваат. Врз нив се става мешавината од месото и зеленчукот и повторно се покрива со кори. Се убаво затворете да не излегува сосот. Прелијте со павлака за готвење во која сте го измешале кашкавалот и лук во прав. Печете 30 минути.