РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Запечени компири во бешамел сос

Печениот компир во бешамел сос е најмеката и најфина закуска во која ќе уживате со задоволство.

Потребно:

  • 10 компири

За бешамел сосот:

  • 1,5 лажици путер
  • 2 лажици брашно
  • 310 мл млеко
  • 200 мл крем за готвење
  • 1 чешне лук, многу ситно сечкано
  • Сол
  • Црн пипер
  • Мешавина од суви зачини по вкус

Подготовка: Излупете ги и измијте ги компирите, исечете ги на тенки парчиња и ставете ги во сад за печење. Во посебна тава се става путерот и се растопува, па се додава брашното, се пропржува малку и се меша млекото и павлаката за готвење. Потоа додадете го лукот и другите зачини, промешајте и оставете да зоврие, па прелијте ги компирите. Ставете да се пече во загреана рерна на 200 степени додека убаво да поруменат. Кога е испечено, по желба посипете со рендан кашкавал и вратете го јадењето во рерна неколку минути. Добар апетит!