
Потребно:
- 1 кг компири, излупени и исечени на големи парчиња
- 25 гр путер, исечкан на коцки, плус уште за подмачкување
- 250 мл млеко
- 1 лажичка сенф
- 225 гр рендан кашкавал
- Ситно сечкан млад кромид
- 1 јајце
- Сол и бибер по желба
Подготовка: Во поголемо тенџере ставете ги компирите, покријте ги со вода и додадете 1 лажичка сол. Варете 12-15 минути додека компирот не омекне. Добро исцедете го, а потоа вратете го во тенџерето и оставете неколку минути на тивок оган. Загрејте ја рерната на 190 C. Длабок сад за печење премачкајте со путер. Компирите изгмечете ги со рачна гмечалка, па додадете ги путерот, млекото и сенфот. Додадете две третини од кашкавалот, ситно сечканиот млад кромид и јајцето, па кратко измешајте. Додадете сол и бибер. Со лажица ставајте во садот за печење. Одозгора посипете го преостанатиот кашкавал. Печете 35-40 минути додека врвот не стане крцкав и добро не зарумени. Добар апетит!