РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Запечено компир пире со кашкавал

Компирот е една од главните намирници во исхраната уште од античко време, особено во континенталниот дел каде што традиционално се одгледува. Многу е заситен, но и сестран, па може да се подготви на различни начини, од прилог до самостоен оброк. Пирето е едно од најпопуларните јадења, а во овој рецепт се комбинира со кашкавал.

Потребно:

  • 1 кг компири, излупени и исечени на големи парчиња
  • 25 гр путер, исечкан на коцки, плус уште за подмачкување
  • 250 мл млеко
  • 1 лажичка сенф
  • 225 гр рендан кашкавал
  • Ситно сечкан млад кромид
  • 1 јајце
  • Сол и бибер по желба

Подготовка: Во поголемо тенџере ставете ги компирите, покријте ги со вода и додадете 1 лажичка сол. Варете 12-15 минути додека компирот не омекне. Добро исцедете го, а потоа вратете го во тенџерето и оставете неколку минути на тивок оган. Загрејте ја рерната на 190 C. Длабок сад за печење премачкајте со путер. Компирите изгмечете ги со рачна гмечалка, па додадете ги путерот, млекото и сенфот. Додадете две третини од кашкавалот, ситно сечканиот млад кромид и јајцето, па кратко измешајте. Додадете сол и бибер. Со лажица ставајте во садот за печење. Одозгора посипете го преостанатиот кашкавал. Печете 35-40 минути додека врвот не стане крцкав и добро не зарумени. Добар апетит!