Потребно:
- 1 шолја овесни снегулки
- ¾ шолја интегрално брашно
- 1 јајце
- ½ шолја бадеми
- ¼ шолја брусница
- 1/3 шолја маслиново масло
- 2 лажици мед
- 1 мала лажичка цимет
- 1 ½ прашок за печиво
- Ванила (екстракт течен)
- 1 мала лажичка сол
Подготовка: Загрејте ја рерна на 180 степени. Во сад измешајте ги овесните снегулки, брашното, прашокот за печиво, циметот и солта. Во друг сад, измешајте го маслото, јајцето и течната ванила (околу 3-4 капки). Потоа во вториот сад се додава медот и се убаво се меша. Состојките од првиот сад се додаваат во течните состојки и повторно се заедно се меша додека не се добие хомогена смеса. На крај се додаваат бадемите и брусницата. Смесата се остава во фрижидер да стои 30 минути, а потоа од неа се формираат колачиња, кои се редат во тава претходно обложена со хартија за печење. Се ставаат да се печат во згреана ререна околу 15 минути.