ВОДИЧ ЗА ЖИТАРКИ: Овес – хранлива бомба

Овесот е единствена житарка која содржи повеќе белковини од јаглехидрати, а може да им се дава на децата по осмиот месец од животот.

Многу време пред овесот да се врати на масата како идеален појадок, луѓето ги познавале нејзините благодати.

 

Овесот е единствена од сите житарки која во својот состав содржи повеќе белковини од јаглехидрати, претставува богат извор на аминокиселини, витамини А, Е и К, како и витамини од Б групата.

Овесот е богат со минералите јод, хлор, фосфор, магнезиум, калиум, манган, цинк и бакар.

Слузавоста (бета глукан) која е карактеристична за овесот позитивно делува на дигестивниот систем, и поради лесната сварливост и изразената хранливост, е идеална храна за децата. Од излупените зрна овес се довиваат овесните снегулки, овесна каша и овесно брашно кои може да му се понудат на детето како цел оброк по осмиот месец од животот.