Потребно:
- 1 шолја пченка од конзерва
- 1 шолја замрзнат грашок
- 150гр мисиркино месо
- 2 јајца
- 1 шолја брашно
- Масло
- Сол
- Бибер
- Магдонос по желба
Подготовка: Сварете го грашкот. Измијте ја пченката од конзерва и измешајте ја со сварениот грашок. Додадете го иситнетото мисиркино сварено месо, магдоносот, јајцата и брашното и се ставете во блендер. Зачинете со сол и црн бибер. Од смесата формирајте плескавици. Во тавче претходно обложено со хартија за печење редете ги плескавиците. Печете на 200 степени околу 20-25 минути, а за поубав вкус на половина од печењето сврете гии плескавиците за да се испечат поубаво. Сервирајте со сезонска салата или сос што го сакаат децата.