
Потребно:
- 1 голема тиквичка
- 1 голем морков
- 1 голем кромид
- 4 лажички доматно пире (солено, или додадете сами сол)
Совет: Чувајте го намазот во фрижидер, во цврсто затворена тегла, и употребете го во рок од 5 дена.
Подготовка: Измијте ги и излупете ги тиквичките и морковот и изрендајте ги на грубо ренде. Ситно исечкајте го кромидот. Истурете малку масло во тавата и пржете го кромидот додека не стане стаклест. Додадете ги морковот и тиквичките и динствувајте 10 минути, мешајќи повремено. Додадете го доматно пире и гответе уште 5 минути додека сè не се соедини во мазна смеса. Доколку е потребно, сомелете со рачен миксер ако сакате кремаста текстура. Сервирајте со леб, лепче или месо. Добар апетит!