
Потребно:
- 240 г шеќер
- 600 г брашно
- 1 лажица прашок за печиво
- 1 лажичка сода бикарбона
- 1 лажица путер
- 480 гр вишни без семки
- 1 лажица шеќер
- 120 мл масло
- 4 јајца
- 170 г јогурт
Подготовка: Загрејте ја рерната на 175 степени Целзиусови. Во сад измешајте 240 г шеќер, брашно, прашок за печиво и сода бикарбона, додека не се изедначи. Растопете го путерот во тава на средна температура. Пржете ги и мешајте ги вишните во путерот додека не омекнат, посипете ги со 1 лажица шеќер, а потоа пржете ги 8 до 10 минути. Оставете ги настрана. Направете вдлабнатина во средината на сувите состојки и додадете 120 мл масло, јајца и јогурт, а потоа нежно измешајте ја смесата додека не се добие меко тесто. Истурете го тестото во плех за печење со димензии 23×30 см. Прелијте со 1 лажица масло и одозгора наросете со вишните. Печете во претходно загреана рерна додека колачот не стане цврст и златен одозгора – околу 40 минути. Пред послужување наросете со шеќер во прав. Добар апетит!