РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Словенечки ароматичен ролат – потица

Потица е познат и на многумина омилен словенечки десерт. Тоа е богат и ароматичен десерт кој е незаменлив на празничните трпези, но и во сите други пригоди. Станува збор за традиционално полнето тесто кое се витка во ролат и се пече во карактеристична форма. Уживајте!

Потребно: 

  • 500 гр брашно
  • 25 гр свеж квасец
  • 250 мл млеко
  • 100 гр шеќер
  • 100 гр путер
  • 2 јајца
  • Прстофат сол

За филот:

  • 200 гр мелени ореви
  • 200 гр суво овошје (суво грозје, брусница или слично)
  • 100 гр мак (по избор)
  • 3 супени лажици мед

Подготовка: Измешајте го квасецот со малку млеко и шеќер. Нека се активира. Се замесува тесто со брашно, млеко, квасец, путер, јајца и сол и се остава да нарасне. Расукајте го, премачкајте го со филот и свиткајте во ролна. Се става во подмачкан калап и се остава уште малку да нарасне. Печете на 180 °C околу 40 минути. Добар апетит!