ВРАЌАЊЕ ВО НОРМАЛА: Кои активности се дозволени по породувањето

Со пешачење можете да почнете 10-15 дена по нормалното породување и 15-20 дена по породување со царски рез. Треба да пешачите со нормална брзина и без многу да се заморувате.

По породувањето, со вистинските активности и вежби можете да ги вратите во претходната состојба стомакот, градите, колковите и грбните мускули и да добиете нормална и здрава телесна тежина.

ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ: Правилно направените движења ќе ви ја подобрат телесната циркулација, ќе ви го затегнат стомакот со целокупниот преден и заден дел од телото со што ќе ви се олесни враќањето во првобитната фит форма. Освен затегнување на вашето тело, мускули и зглобови, вежбањето во пост породилниот период ќе ви овозможи и едно духовно олеснување и ќе го намали ризикот од депресија. Вежбите треба да се прават во удобна лежечка положба и пријатна атмосфера.

КЕГЕЛОВИ ВЕЖБИ: Оние трудници кои за време на бременоста имале проблеми со задржување на нагонот за уринирање треба да продолжат да ги прават овие вежби и по породувањето.

ПЕШАЧЕЊЕ: Со пешачење можете да почнете 10-15 дена по нормалното породување и 15-20 дена по породување со царски рез. Треба да пешачите со нормална брзина и без многу да се заморувате. Се препорачува првите 7-10 дена да пешачите по 8-10 минути, а подоцна временскиот интервал да се зголемува секој ден за 3-5-10 минути.

КОРСЕТ: Носењето корсет претставува причина за дополнително опуштање на стомачната мускулатура и поради тоа не се препорачува негово носење по породувањето.

Со вежбањето по породувањето ќе постигнете многу повеќе од обично слабеење на телото.

По породувањето со царски рез се препорачуваат вежби за затегнување на стомакот, вежби за дишење, за циркулација на стапалата, како и собирање и отпуштање на нозете, а сите овие вежби придонесуваат за подобрување и олеснување на работата на дебелото црево. По царскиот рез зголемената циркулација на дебелото црево ќе го олесни проблемот со создавање гасови.