РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Ѓувеч
Ова е еден од оние практични рецепти за бебешки оброк, кој може да претставува ручек за целото семејство. Се подготвува за бебиња со полни 10 месеци, на кои во исхраната му...
РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Прва супа за бебето
Оваа кашичка е идеална за почеток на воведување на месо во исхраната на бебето, а добиениот бујон може да се користи и наредниот ден за подготовка на кашичка од зеленчук.
Потребно:
Пилешко...
Водич за житарки: Јачмен
Јачменот е многу хранлива намирница, но потребно е внимание во нејзиното воведување во исхраната бидејќи содржи глутен. Оваа житарка е многу хранлива и истовремено лесно сварлива намирница. Јачменот е богат со...
Природен чај против пролив
Преку акутниот пролив телото се обидува да се ослободи од отрови, бактерии, вируси, односно од нешто страно што влегло во дигестивниот систем. Проливот може да биде особено сериозен кај децата, бидејќи...
Шеќер, слатки и деца – како да не го навикнете детето на благо
Желбата на секој од нас е да има здраво и среќно дете. Учењето на детето е основите на правилната исхрана е еден од начините да се обезбеди негово добро здравје. На...
Децата може да засакаат зеленчук за само 15 дена
Дека децата не сакаат “зелено“ е познато одамна, но научниците од британскиот универзитет Ковентри тестирајќи 80 деца на возраст од 9 до 11 години, заклучиле дека тие може да се научат...
Водич за житарки: Пченка – одличен почеток на дохраната
Со оглед дека пченката не содржи глутен, одлична е за почеток на дохраната кај бебињата, и тоа како палента.
Пченката е со потекло од Северна Америка, каде Индијанците ја одгледувале долж...
Водич за житарки: Киноа – мајка на житарките
Киноата – мајка на житарките, денес се одгледува само органски што е уште една причина плус зошто треба да се користи во почетокот на дохраната на бебето.
Киноата, секако дека не е...
Водич за житарки: Елда – житарка која тоа не е
Елдата често се вбројува во житарки, иако станува бзор за посебен вид. Оваа билка изобилува со енергија, но не се советува за почеток на дохраната на бебињата.
Често кога се зборува за...