
Навиките во исхраната што ги усвојуваме на рана возраст ќе одредат каков вид храна ќе претпочитаме подоцна во животот. Сите понекогаш му нудиме на детето брза храна, најчесто поради недостаток на време, но кои се работите што треба да се избегнуваат?
„Секако избегнувајте високо преработена и рафинирана храна, која содржи многу малку потребни хранливи материи и нема хранлива вредност, туку само обезбедува енергија. Никому не му се потребни т.н. празни калории, особено не децата кои растат и се развиваат и чие тело и мозок се развиваат и имаат потреба од квалитетна храна“, објаснува нутриционистката Мирна Трумбеташ.
- Флипс
Најчесто содржи сол, хидрогенизирани растителни масти, потенцијални алергени кикирики и/или разни зачини во прав и засилувачи на вкус. Нутриционистката Кармен Мелки како предлог замена ги посочува експандираните житарки за грицкање како што се пченкарен флипс без сол и зачини, оризови или пченкарни крекери без сол, флипс од просо, амарант или други крекери од цело зрно.
- Мајонез
Содржи жолчки и растително масло, но може да содржи и скроб и зачини, во зависност од видот на производот. Нема потреба да се воведува во исхраната, подобро е да се воведат јајца во дохрана. Постојат многу практични алтернативи на мајонезот, како што е авокадото, кое, поради одличниот дел од омега-масните киселини, може да биде одлична кремасто-масна состојка во рецептите за бебешките каши, вели нутриционистката Мелки. „Мајонезот во основа се прави од јајца, кои се алергени“, предупредува педијатарот Џована Армано.
- Виршли
Преработен прехранбен производ кој е направен од свинско и/или говедско месо, а сега и од пилешко месо, маст и сврзно ткиво и дополнителни состојки. Количината на месни протеини во производот мора да биде најмалку 10%. Поради ниската содржина на протеини, не го класифицираме како хранливо вреден производ за деца, вели Мелки.
Виршлите и паштетите, покрај тоа што содржат масти и сите видови други месни состојки кои воопшто не се погодни за хранење деца, содржат и разни конзерванси (нитрати, глутамати итн.) кои исто така можат да предизвикаат алергиски реакции, вели педијатарката д-р Џована Армано.
- Паштета
Нутриционистката објаснува дека паштетата е производ од различни видови месо, фабрички обезкостено месо, маснотија и сврзно ткиво, изнутрици и дополнителни состојки. Количината на месни протеини во производот мора да биде најмалку 8%. За соодветна замена се препорачуваат каши од месо, а подоцна и домашни паштети, кои се подготвуваат од парчиња варено месо, зеленчук, зачини и растителни масла, а им се нудат на децата како хранливо комплетен оброк.
- Пекарски производи
Повеќето од нив содржат бело брашно, односно изобилство од скроб што дава само енергија и квасец што може да создаде непријатно надуеност, па затоа подобро е да се препорача интегрално печиво или леб со оброкот, додека крофните, кроасаните и сличните производи треба да се заменат со домашни бисквити или домашно приготвено лепче, советува нутриционистката Мирна Трумбеташ.
- Слатки
Рафинираниот бел шеќер не му обезбедува на телото никакви важни хранливи материи. Сахарозата се наоѓа во храна како што се слатки, десерти и сокови, но овој шеќер често е скриен во некои намирници како што се житарки за појадок, печива, овошни јогурти и десерти, конзервирано овошје и зеленчук, разни готови супи и сосови, на пример кечап, предупредува нутриционистот Тене Нисетео, додавајќи дека прекумерната консумација на шеќер е главен фактор на ризик за кариес, прекумерна тежина и дијареја кај децата.
„Слатките помеѓу оброците го намалуваат апетитот, па затоа детето не е гладно за време на ручек. Тие имаат лош ефект врз забите, можат да доведат до дебелина и нарушувања на метаболизмот на гликозата“, предупредува педијатарот Џована Армано.