АЛЕРГИИ НА ХРАНА: Како да ги препознаете и кои намирници се најголеми алергени?

Со воведувањето на дохрана кај одреден број деца се јавуваат алергии на одредени намирници, но за среќа, повеќето алергиски реакции на храна немаат сериозни последици. Кои се знаците на алергија и како да ги спречите.

Поради незрелоста на имунолошкиот систем, децата се поподложни на алергии на храна во текот на првата година од животот, кои често, паралелно со созревањето на имунолошкиот систем, „исчезнуваат“ до 3-тата година од животот. Иако секој може да развие алергија, таа најчесто се јавува кај деца со генетски предиспозиции – ако едниот родител е алергичен, веројатноста за алергија на детето е двојно поголема, а ако двајцата родители се алергични, веројатноста е четирикратна.

Затоа, се препорачува со дохрана да се почне полека и внимателно, односно секоја нова намирница да се воведува низ 3 или 4 дена и да се следи дали детето има реакција на неа. Првиот ден понудете му на бебето само 1 до 2 лажички каша со новата намирница, па доколку нема реакција, постепено зголемувајте ја количината.

КОИ НАМИРНИЦИ СЕ НАЈГОЛЕМИ АЛЕРГЕНИ?

• кравјо млеко
• јајца
• соја
• пченица (глутен)
• кикиритки
• јаткасти плодови
• риба и морски плодови
• агруми
• домати

ЗНАК ДЕКА БЕБЕТО ИМА АЛЕРГИСКА РЕАКЦИЈА:

  • Промена на бојата на кожата
  • Појава на пликови и осип на рацете, нозете, околу устата, на лицето или на задникот
  • Водлеста дијареа

ШТО АКО СЕ ПОЈАВИ АЛЕРГИЈА?

На кравјо млеко – исфрлете го од исхраната кравјото млеко, сите ферментирани млечни производи (јогурт, ацидофил, кефир, сирење) и производи што содржат млеко.

На глутен – елиминирајте ги житарките што содржат глутен: пченица, јачмен, ‘рж, овес, кус-кус и никулци и сите производи што ги содржат овие зрна, т.е. глутен

На јаткасти плодови и кикиритки – исфрлете ги оревите, бадемите, лешниците, индиските ореви и кикиритките, но и производите кои ги содржат како корн флипс, чоколадо…

На соја – исфрлете ги сите производи на кои на декларацијата стои „соја, протеини од соја, соја лецитин“.

На риба и морски плодови – исфрлете ги од исхраната сите риби (и морски и слатководни) и сите видови ракови, алги и школки. Исфрлете го и рибиното масло.

На јајца – исфрлете ги сите производи од јајца како тестенини и бисквити.Исто така и производите на чија декларација пишува „јајце, јајце во прав, протеини од јајца, овалбумин, албумин“.