БЕБЕШКИ АКНИ: Зошто се појавуваат и колку долго траат?

Розовите мозолчиња (неонатални акни) често се предизвикани од изложеност на мајчините хормони во матката. Не е потребен третман, само време

Додека новопечените родители би можеле да паничат за тоа што се случува со лицето на нивните новороденчиња, акните на бебето се всушност една од најчестите кожни состојби што се развиваат кај доенчињата. Бебешките акни се состојат од црвени или бели мали испакнатини кои обично се појавуваат после првиот месец или нешто повеќе по раѓањето. Станува збор за безопасна состојба и речиси во сите случаи акните целосно се чистат.

Постојат голем број на теории зошто новороденчињата развиваат акни, но не постои дефинитивен одговор. Неонаталните акни често се предизвикани од изложеност на мајчините хормони во матката, а другите причини вклучуваат лекови кои мајката можеби ги зема за време на доењето, хемикалии како што се детергентите за перење кои реагираат со деликатната кожа на бебето или прекумерно активни жлезди кај бебето или кај мајката.

Не е потребен третман, само време. Акните можат да траат со недели или дури месеци на кожата на бебето. Овој осип не треба да предизвика каква било непријатност кај бебето. Се повлекува спонтано

Бебешките акни првенствено се лоцирани на пределот на лицето на бебето на возраст од 2-4 недели до приближно 12 месеци. Ако вашето дете лесно се загрева или плаче многу, акните може да изгледаат уште поизразено, но нема ништо за што треба да се грижите бидејќи тоа е доста честа појава.

Не е потребен третман, само време. Акните можат да траат со недели или дури месеци на кожата на бебето. Овој осип не треба да предизвика каква било непријатност кај бебето. Се повлекува спонтано.

Во првите неколку месеци од животот на бебето, секој осип поврзан со други симптоми (како треска, лоша исхрана, летаргија или вознемиреност и кашлица) треба да се процени од педијатар што е можно поскоро.