Здравата исхрана што ги ограничува намирниците со висок воспалителен потенцијал во раната бременост може да го намали ризикот од гестациски дијабетес, укажува нова студија објавена во European Journal of Nutrition. Во истражувањето учествувала 351 жена со прекумерна телесна тежина или обезност.
Истражувањето покажало дека поголемото придржување кон поздрава исхрана, која се карактеризира со консумирање зеленчук и ‘ржан леб, е поврзано со намален ризик од гестациски дијабетес. Додека провоспалителната диета била поврзана со поголем ризик за гестациски дијабетес.
Исто така, забележано е дека внесот на заситени масни киселини и транс масни киселини бил поголем, а внесот на влакна помал кај жените со гестациски дијабетес.
Се смета дека консумирањето овошје и зеленчук, како и интегрални житарки и незаситени е особено важна. Овие намирници и хранливи материи го намалуваат воспалението во телото, а со тоа и ризикот од гестациски дијабетес.