БРЗ ЛЕТЕН РУЧЕК: Модар патлиџан со печурки

Во наредните неколку дена ќе ви претставиме неколку рецепти со модар патлиџан кои едноставно, брзо се подготвуваат, а кои се здрави и вкусни за престојните жешки денови. Модриот патлиџа е многу корисна и здрава намирница која го подобрува варењето, ги храни коските и мозокот, добро влијае на срцето и одлична превенција од анемија.

Потребно:

  • 4 модри патлиџани
  • 400гр сечкани шампињони
  • Мала чаша бело вино
  • 2 лажици доматно пире
  • 200гр рендан кашкавал
  • Лук
  • Мадонос
  • 3-4 лажици маслиново масло
  • Сол, бибер

Подготовка: Се мијат модрите и се сечат по должина. Се вади средината од нив и се сечка на коцки. Потоа се меша со исечканите печурки, лукот, магдоносот и виноѕо. Се додава маслиновото масло, доматнотоо пире и зачините. Со преливот се полнат патлиџаните, се редат во огноотпорен сад се прелеваат со малку масло и се печат во загреана рерна. Пред крај се наросува ренданиот кашакавал.