Нутритивно, медот може да послужи како вкусна, малку поздрава алтернатива на шеќерот за време на бременоста. Медот содржи мали количини на антиоксиданти, минерали и ензими кои можат да бидат корисни за вашето здравје. Може да се користи и како препарат за ублажување на кашлица или болки во грлото, а се покажало дека некои видови мед помагаат во заздравувањето на раните.
Дури и ако бактеријата успее да дојде до вашиот стомак, истражувањата покажуваат дека е малку веројатно да може да помине низ плацентата до вашето бебе во матката. Во ретки случаи кога бремените жени заболеле од ботулизам, болеста не е откриена кај нивните бебиња.
Меѓутоа, ако имате гастроинтестинални проблеми или абнормалности, како што се Кронова болест, воспалителна болест на цревата или претходна операција на желудникот, можеби е најдобро да го избегнувате медот заради сопственото здравје. Возрасните и постарите деца со овие состојби може да бидат поподложни на инфекција од бактериите во медот кои предизвикуваат ботулизам.
Но, не претерувајте. Медот и понатаму е шеќер и најдобро е да се консумира умерено. Американското здружение за срце препорачува жените да го ограничат внесот на шеќер на не повеќе од 6 лажички дневно. Ако внимавате на вашата тежина или имате гестациски дијабетес и треба да го контролирате шеќерот во крвта, целосно избегнувајте мед и други додадени шеќери.
Дали суровиот мед е безбеден за време на бременоста?
Најверојатно, да. Можете да најдете непастеризиран или суров мед кај пчелари или на пазар. Не постојат студии за безбедноста на суровиот мед за време на бременоста, но нема причина да се верува дека тој не е безбеден. Непастеризираниот мед не носи ризик од листериоза што може да го најдете во непастеризираното сирење и деликатесно месо. Всушност, бидејќи е помалку обработен од пастеризираниот мед, суровиот мед веројатно содржи повеќе антиоксиданти.
Поголемиот дел од медот што се продава во продавниците е пастеризиран – не од безбедносни причини, туку за складирање и за подобрување на изгледот. Медот се пастеризира на начин сличен на оној што се користи за пастеризирање млеко. Се загрева на 72 Ц за 15 до 30 секунди и потоа брзо се лади. Ова ги убива габичните клетки (иако не и спорите на ботулизмот), така што медот нема да ферментира. Пастеризацијата исто така го успорува процесот на кристализација така што медот ќе остане течен подолго.
Понекогаш производителите додаваат нездрави засладувачи, како што е сируп од пченка, на пастеризираниот мед. За да го избегнете ова, проверете дали на етикетата на состојки пишува само мед.