Дали треба да ги шпионирате децата?

Студијата опфатила 2.000 родители на деца на возраст од 10 до 17 години, од кои 60% ги шпионирале своите деца.

Шест од десет родители читаат приватни мејлови, СМС и останати пораки на своите деца на Фејсбук, покажало недоманешно истражување. Истражувачите откриле дека и покрај тоа што со ваквата постапка ја нарушуваат приватноста на своите деца, родителите и натаму веруваат дека со шпионирањето е “неопходно“, како би следеле со кого нивното дете комуницира преку интернет.

Студијата исто така открила дека еден од десет родители ги знае шифрите за приватните налози (профили) на нивните деца, иако тие ги кријат. Поради сето тоа ги гризе совест, но секој петти родител бил “шокиран“ од содржината што ја открил на мејл, СМС или на Фејсбук профилот.

Студијата опфатила 2.000 родители на деца на возраст од 10 до 17 години, од кои 60% ги шпионирале своите деца. Секој петти родител учесник во истражувањето, бил убеден дека неговото дете лаже за своите години, за да може да добие пристап со социјалните мрежи. Истовремено студијата открила дека просечно дете не ги познава 40% од лицата кои ги има за пријатели на Фејсбук.

Студијата открила дека просечно дете не ги познава 40% од лицата кои ги има за пријатели на Фејсбук.

Еве како родителите најчесто ги шпионираат своите деца:

  1. Со читање пораки на друштвените мрежи
  2. Проверување на претходно посетени страници на интернет
  3. Со читање на СМС пораки
  4. Следење на листата на пријатели на социјалните мрежи
  5. Проверување на фотографиите објавени на социјалните мрежи
  6. Читање мејлови
  7. Проверување на листата на повици
  8. Пронаоѓање на лозинките
  9. Се здржуваат со друго дете да им помогне да го шпионира своето
  10. Им укажуваат на наставниците за водат сметка за користењето интернет од страна на детето