Детскиот страв не е само нормална, туку е и потребна развојна појава

Соочувањето со стравовите може детето да го подготват за непријатни и исцрпувачки ситуации, кои се случуваат во текот на животот.

Сите ние понекогаш, во некој период од животот, сме доживеале одредени стравови и фобии. Во таквите ситуации, дали станува збор за дете или возрасно лице, никогаш никој не се чувствува добро. Меѓутоа, кај децата, таквите чувства не само што се нормални, туку и потребни. Соочувањето со стравовите може детето да го подготват за непријатни и исцрпувачки ситуации, кои се случуваат во текот на животот.

Стравовите и фобиите се нормални

Анксиозноста се дефинира како сеопфатен страв без видлива или втемелна причина. Се јавува во моменти кога лицето воопшто не се наоѓа во опасност, но стравот, без оглед на тоа, и тоа како е присутен. Лицето сака да побегне од таквата ситуација веднаш. Срцето почнува побрзо да чука и обично се чувствуваат “пеперутки“ во стомакот. Сепак, повремените стравови може да помогнат, децата да бидат подобро фокусирани и подготвени. Некои стравови дури се и препорачливи, бидејќи, на пример, ги спречуваат децата да пипаат опасни работи (детето кое се плаши од оган, нема да помисли да си игра со запалка или кибрит).

Природни стравови кај децата
  • Стравовите кај бебињата се поврзани со луѓето кои не ги препознаваат
  • Децата на возраст од 10 до 18 месеци доживуваат страв кога едниот или двајцата родители некаде одат
  • Децата помеѓу четвртата и шестата година стравуваат од нереални работи, како што се чудовишта и духови
  • Децата од седмата до 12. година стравуваат од реални ситуации кои може да им се случат, на пример, физичка повреда или природна катастрофа

Како децата растат, еден страв престанува, но наскоро се појавува друг. Се случува децата до петтата година да не можат да заспијат со изгаснато светло во соба, а една година подоцна да уживаат слушајќи страшни приказни. Понекогаш има и деца кои сакаат лав за домашно милениче, а не се плашат да се приближат на мачката на пријателот. Сепак,  сите овие фази се комплетно нормални, и се сметаат како дел од растењето и развојот низ кои детето поминува.