Стресот ги засега и децата

Стресот е проблем кој вообичаено го поврзуваме со возрасните. Но, во последно време тој проблем се почесто ги засега и децата.

Стресот може да се одрази на мислењето, реакциите и поведението на детето. За некои тестовите во училиште и проблемите со соучениците се неподносливи. Вознемиреност и тензии во детето може да се појават и од фактори како смена на училиште, потреба од создавање нови пријателства, разни физички трауми и др. Психолозите тврдат дека во многу односи стресот во детството не се разликува по силата и по последиците од оние кои се појавуваат кај возрасните.


ДОБРИОТ И ЛОШИОТ СТРЕС

  • Добриот стрес може да не мотивира да работиме повеќе, да се стремиме кон постигнување нови цели, да научиме нови нешта.
  • Лошиот стрес знае буквално да парализира. Тој може да му причини такви проблеми на детето, што може да му се забави развојот и да го направи нервозно и избувливо. Ова е особено опасно во тинејџерската возраст.

Како да го спречите стресот?

Факт е дека не можете да влијаете на напнатоста што му се случува на детето на училиште, со пријателите и на останатите фактори на улица. Но, можете да се обидете да му помогнете да го надмине личниот стрес. Тој се одразува многу силно според начинот како се чувствува. Многу важно е да успеете да го натерате детето да ги споделува со вас своите проблеми и стравови. Друго, кое е добро да го направите е да организирате заеднички дружења и забава, како и физички игри. Секако тие не треба да се комплицирани, за да не се претворат во уште еден нов извор на тензија кај детето.

Не треба да заборавите и на личниот одмор и релаксација, бидејќи стресен родител значи и дете под стрес.

Знаци за стрес кај децата. Детето е под стрес ако:

  • Не може да спие
  • Сонува кошмари
  • Се плаши, станува нервозно и вознемирено кога не сте со него
  • Навечер знае да се измочка или го цица прстот
  • Се преоптоварува со задачи
  • Не може да се сконцентрира
  • Станува раздразнето и немирно
  • Често се жали дека го боли стомакот или главата