Според неодамнешно истражување, децата кои гледале кулинарски емисии наменети за нив, подоцна 2,7 пати почесто почнале да јадат здрава храна во однос на децата кои гледале емисии со нездрава исхрана.
Научниците од 125 деца од Холандија побарале во период од 10 до 12 години (со дозвола на родителите), десет минути дневно да гледаат кулинарска емисија на локалната телевизија и потоа им помудиле неколку опции како меѓуоброк. Оние деца кои гледале емисии со здрава исхрана, многу повече бирале здрави оброци од ние деца кои гледале емисии со нездрава исхрана.
“Она што го откривме со ова истражување покажува дека кулинарските емисии може да бидат добра алатка во промовирањето здрави прехранбени навики и однесување“, изјавил водачот на истражувањето, д-р Франс Фолкворд од Универзитетот Тилбург во Холандија.