Мали тајни на здравата исхрана кај децата

Вообичаено внимателно бираме и подготвувме намирници на почетокот на дохраната, но така мора да се продолжи и понатаму, за детето да нема проблеми со здравјето, апетитот и телесната тежина.

Многу е важно да се воспостават добро прехранбени навики кај детето не само на почетокот кога се почнува со кашички, туку и понатаму кога исхраната ќе стане разновидна и побогата. Вообичаено внимателно бираме и подготвувме намирници на почетокот на дохраната, но така мора да се продолжи и понатаму, за детето да нема проблеми со здравјето, апетитот и телесната тежина.

Избегнувајте производи од бело брашно. Производите од интегрално брашно се многу поздрави бидејќи содржат влакна и минерали.

Одложувајте го воведувањето блага храна во исхраната на детето. Не нудете го детето со слатко и не ги засладувајте кашичките. Ако тоа сепак го правите, користете кафеав шеќер во скромни количини. Сепак, најдобро е да се воздржувате од шеќер во исхранара, оти подоцна ќе ви биде полесно да го ограничите внесот на шеќери. Обидете се на детето да не му нудите шеќер до првиот роденден.

Не ставајте овошје во млечни производи. Детето ќе се навикне на природниот вкус на млечните производи и нема да има потреба храната да се зашеќерува.

Прехранбените склоности на детето се формираат во најраната возраст. Научете го да ужива во здравата храна и цел живот ќе биде склоно на таква исхрана. Штом на детето ќе почнат да ми излегуваат запчиња, исфрелете ги кашичката од исхраната и ориентирате се само на избор на цврста храна. Џвакањето цврста храна ги масира непцата и го одржува нивното здравје. Освен тоа, се јакне и вилицата и мускулите што поттикнува здрав раст на забите.

Внимавајте на внесот на сол. Не претерувајте со овој зачин, Бидете еднакво внимателни како и со шеќерот и никако не му нудете на детето солени грицки.

Гответе разновидни оброци. Многу деца не сакаат нови намирници. Навикнете ги на тоа сека нивното дневно мени се менува од ден во ден, а не дека оброците постојано ќе бидат еднолични.