Јајцата со години имаа лоша репутација, вели Лизи Свик, регистрирана диететичарка од Њу Џерси. Главната причина е стравот на научниците дека холестеролот во јајцата би можел да го зголеми нивото на холестерол во крвта, што би довело до срцеви заболувања, објаснува таа.
Неодамна, американската Агенција за храна и лекови (ФДА) ги промени критериумите за намирници со висок удел на масти како авокадо, маслиново масло и јајца.
Сега јајцата ја добиваат заслугата што ја заслужуваат, вели Свик.
Кејти Томсон, регистриран диететичар од Калифорнија, вели дека е крајно време беше ФДА да ги промени критериумите. Таа објаснува дека јајцата се богати со хранливи материи и можат да имаат голема вредност за возрасни, деца и бебиња. Сепак, немасните протеини се само дел од здравата исхрана.
Како дојде до промена на критериумите?
Во декември 2024 година, ФДА најави нови ревидирани критериуми кои храната мора да ги исполнува за да биде означена како „здрава“ на пакувањето. На официјалната веб-страница на Агенцијата објаснети се новите критериуми за здрави намирници – „храна богата со хранливи материи без додадени состојки освен вода“.
Томсон додава дека промените се усогласени со она што експертите одамна го знаат за важноста на целосната храна и урамнотежените обрасци на исхрана.
„Како диететичар, гледам дека ова им помага на семејствата да направат подобар избор со тоа што на прв поглед ќе ја препознаат вистинската хранлива храна“, вели таа.
Тами Бест, функционален и интегративен регистриран диететичар во Top Nutrition Coaching во Њујорк, се согласува, истакнувајќи дека храната што некогаш ги исполнува критериумите за да се означи како „здрава“ има потенцијално штетни ефекти врз здравјето на луѓето. На пример, житарки засладени со шеќер, јогурти и овошни грицки.
„Генерално, ми се допаѓа промената и мислам дека тоа е чекор во вистинската насока за да се разјасни конфузијата околу тоа која храна е корисна за нашето здравје, а која не“, нагласува Бест.