Фрази кои можат да му штетат на детето и што да кажете наместо нив

Научете од неколку примери како да ги замените потенцијално штетните фрази со други изрази.

Тешко е во секој момент да се процени кој е најдобро да му се одговори на детето, како да му се објасни нешто, како да не се биде премногу груб, но ниту попустлив родител. Понекогаш не сме ни свесни дека „расфрлањето“ со некои навидум безопасни фрази може да му наштетиме на детето, да му ја намали самодовербата, да го исплашиме и слично.

Научете од неколку примери како да ги замените потенцијално штетните фрази со други изрази.

Добро ти е, престани да претеруваш

Кога се вознемирени или исплашени, децата бараат утеха и поддршка од своите родители. Иако имате најдобра волја и желба да го утешите детето, често ќе му кажете да се смири и дека работите не се толку страшни. „Не претерувај“.

Но, понекогаш на детето му треба време за да се чувствува тажно, потребна му е таа една минута претерување за во следната повторно сè да биде добро.

Утешете го вашето дете велејќи, на пример, „Знам колку ужасно се чувствуваш во моментов, но ќе биде подобро“. Утеха, поддршка и поттик да ги надмине своите проблеми е токму она што му треба на детето.

Зошто треба да ти повторам сто пати?

Веројатно затоа што разговарате со мало дете. И да, и вие самите сигурно сте ја слушнале оваа реченица во вашето детство. Најголемиот проблем со ова „прашање“ е што всушност не содржи конкретно прашање, туку отворена поплака за однесувањето на детето, кое всушност не разбира што зборува родителот или воопшто не го слуша.

Наместо тоа, многу е подобро да го прашате детето дали има потешкотии со нешто, дали му треба помош или зошто не обрнува внимание на вас. Ова ќе ви заштеди многу енергија и време.

Освен тоа, искрениот интерес за она што го прави детето ќе создаде посилна врска меѓу вас.

Што не е во ред со тебе?

Еве уште едно реторичко прашање и прашање кое родителот никогаш не треба да му го постави на детето. Со негово поставување, детето се прашува што му е и што прави погрешно, а всушност се однесува на единствениот начин на кој знае. Ова создава чувство на незадоволство и несигурност. Затоа, без разлика колку сте фрустрирани или лути, не ги кажувајте овие зборови. Наместо тоа, прашајте го детето зошто е вознемирено и чувствува потреба да вика, да плаче и да има испади на бес.

Сакате да поставите искрени прашања со кои може да дојде до коренот на проблемот, а не само да се обидувате да му замерите на вашето дете за неговото однесување.

Чувај се

Нормално е родителите да се грижат за безбедноста и благосостојбата на своето дете. Но, постои тенка линија помеѓу совет и гушење, кога родителот не му дава слобода на детето да истражува надвор од неговата комфорна зона.

Имајте на ум дека животот е полн со опасни и ризични одлуки и дека никој не може да биде безбеден од лоши избори во текот на животот.

Вашето дете треба да изгради самодоверба и да донесе некои одлуки за себе, кои понекогаш може да завршат со неуспех. Но и тоа е подобро отколку никогаш да не се обиде.

Затоа, наместо постојани предупредувања да биде внимателно и да се чува, објаснете му ги на детето можните последици од неговото однесување и одлуки и, гледајќи од безбедна дистанца, нека се обиде самостојно.

Не можеме да си го дозволиме тоа

Колку пати некое дете ве влечело за ракав во продавница и ве замолило да купите нешто? Многу. Наједноставниот одговор за родителите е дека немаат пари. Меѓутоа, ако често го користите овој изговор, детето може да се загрижи, да почувствува незадоволство, страв и фрустрација бидејќи родителите не можат и не сакаат да му дозволат ништо. Освен тоа, не го учите вашето дете вредна лекција за штедење и маневрирање пари.

Дали имате или не пари, не е важно. Кажете му на вашето дете, следниот пат кога ќе побара од вас играчка, гаџет или нешто друго што немате намера да го купите, дека моментално штедите за нешто поважно.

Тоа, во истиот момент, го пренасочува вниманието на детето, му дава објаснување и му дава вредна лекција дека парите се заработуваат со работа и дека не треба да се расфрлаат.